ΚΥΠΡΟΣ: Μελετούν νέο νομοσχέδιο που «διώκει» το ερασιτεχνικό ψάρεμα!
Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το νέο νομοσχέδιο του Τμήματος Αλιείας της Κύπρου που αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση. Σύμφωνα με αυτό μελετούν σοβαρές απαγορεύσεις σε ερασιτέχνες ψαράδες με στόχο την μείωση των αλιευτικών εξορμήσεων για την προστασία των αλιευτικών αποθεμάτων.
Πιο συγκεκριμένα μελετούν το ψάρεμα από σκάφος ή το ψαροτούφεκο να διεξάγεται μόνο Τετάρτη και Σαββατοκύριακα. Επίσης συζητούν την απαγόρευση ψαρέματος από παιδιά ως 17 ετών! Ο νομοθέτης στηρίζει την πρόταση στις δεκάδες φωτογραφίες που συνέλεξε το Τμήμα Αλιείας από το διαδίκτυο ενώ οι ερασιτέχνες από την πλευρά τους μιλούν για την ανικανότηττα των αρχών να πράξουν σοβαρό έλεγχο για την πάταξη της λαθραλιείας και της υπεραλίευσης.
Ακολουθεί δελτίο τύπου του Κινήματος Ενωμένων Κύπριων Κυνηγών που κάνει μεγάλη προσπάθεια να ενημερώσει και να εναντιωθεί στις παράλογες προτάσεις του Τμήματος Αλιείας.
«Καταδικάζουμε την ετσιθελική και παράλογη στάση του Τμήματος Αλιείας για περιορισμούς στην Ερασιτεχνική Αλιεία.
Το Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών καταδικάζει την στάση του Τ.Α.Θ.Ε και της διευθύντριας του κας Μαρίνας Αργυρού η οποία οδηγεί τον ερασιτέχνη ψαρά και τα παιδιά του μακριά από την Θάλασσα.
Μετά από οκτώ χρόνια καθυστέρησης πέρασαν μία νομοθεσία υποτίθεται για να μπορούν να ασκούν καλύτερο έλεγχο. Μαζί με την νομοθεσία πέρασαν και αύξηση των ημερών επαγγελματικής αλιείας κατηγορίας Γ και περισσότερα εργαλεία μαζικής σύλληψης ψαριών.
Σε αντιστάθμιση με την ανικανότητα τους να ασκήσουν σοβαρό έλεγχο στην λαθραλιεία έρχεται η Διευθύντρια του Τ.Α.Θ.Ε να περιορίσει τον ερασιτέχνη ψαρά στην επαφή του με την θάλασσα.
Θέλει να του απαγορεύσει να ψαρεύει τις καθημερινές και με την νομοθεσία και τους κανονισμούς που θέλουν να περάσουν απομακρύνει από την θάλασσα και παιδιά ηλικίας από 12-17 χρονών.
Να ενημερώσουμε την κυρία διευθύντρια ότι η θάλασσα δεν είναι κτήμα της αλλά ούτε και μπορεί να στερεί από νόμιμους ερασιτέχνες ψαράδες το δικαίωμα του να ασκούν νόμιμα ερασιτεχνική αλιεία.
Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι η φύση της εργασίας τους δεν τους επιτρέπει να πηγαίνουν ψάρεμα τα Σαββατοκύριακα, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι συνταξιούχοι, υπάρχουν πολλές μέρες τα Σαββατοκύριακα που ο καιρός δεν προσφέρεται για ψάρεμα από το σκάφος.
Αν η κυρία Λοϊζίδου θέλει να προστατεύσει τα αλιευτικά αποθέματα του τόπου μας, ας ξεκινήσει πρώτα με την πάταξη της παράνομης αλιείας το βράδυ με μπουκάλες, ας πατάξει αυτούς που δεν βγάζουν τα δίκτυα από το νερό και τα έχουν να ψαρεύουν επί 24ώρης βάσης, ας πατάξει, τους δυναμίτες, ας πατάξει εκείνους που υπερβαίνουν το όριο αλιευμάτων, ας εφαρμόζει έλεγχο όλο το 24ώρο και ας μην δουλεύουν ώρες γραφείου και μετά περιορίζει και την ερασιτεχνική αλιεία. Στην προκυμμένη περίπτωση όμως όποιος δεν μπορεί να δείρει τον Γάιδαρο δέρνει το Σαμάρι.
Το Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών θα συμπορευτεί με όλους τους Ομίλους και Συνδέσμους ερασιτεχνικής Αλιείας και σε περίπτωση που δεν εισακουστούν οι απόψεις μας και δεν τεκμηριωθούν επιστημονικά οι τοποθετήσεις του Τμήματος Αλιείας η αντίδραση μας θα είναι δυναμική.
Η απουσία των ερασιτεχνών ψαράδων τις καθημερινές θα δώσει την ευκαιρία σε αρκετούς άλλους να κάνουν ότι θέλουν μέσα στην θάλασσα χωρίς να έχουν να τον φόβο ότι κάποιος θα τους δει. Μήπως είναι αυτό που επιδιώκει η Διευθύντρια του Τ.Α.Θ.Ε.;
Υπάρχουν επιστημονικοί περιορισμοί ως προς το είδος του ψαριού ανά εποχή αναπαραγωγής και ας επικεντρωθεί εκεί εάν θέλουν να ονομάζονται Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών και ας παρουσιάσουν μια τεκμηριωμένη μελέτη επί του θέματος.
Γραφείο Τύπου
Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών»