Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

ΚΥΠΡΟΣ: «Πωλείται» η θάλασσα για προσέλκυση επενδύσεων στη τιμή των 0,17 / τ.μ

29 Σεπτεμβρίου, 2018

ΚΥΠΡΟΣ: «Πωλείται» η θάλασσα για προσέλκυση επενδύσεων στη τιμή των 0,17 / τ.μ

ΚΥΠΡΟΣ: «Πωλείται» η θάλασσα για προσέλκυση επενδύσεων στη τιμή των 0,17 / τ.μ

Η κυβέρνηση με απόφαση Υπουργικού Συμβούλιου άνοιξε το δρόμο για παραχώρηση χρήσης χώρου για τη διεξαγωγή και αδειοδότηση δυνητικών επενδύσεων με τεχνητούς ύφαλους στο θαλάσσιο χώρο σε ιδιώτες επενδυτές. Προς το σκοπό αυτό ενέκρινε κανονισμούς οι οποίοι συζητούνται στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος. Μάλιστα καθορίζεται και η τιμή ξεπουλήματος στα 17 σεντ ετησίως για κάθε τετραγωνικό μέτρο της επιφάνειας του θαλάσσιου βυθού. Ο οποίος αποτελεί τη συνολική περιοχή έκτασης των τεχνητών υφάλων που θα μισθώνεται.

Η παρέμβαση της κυβέρνησης κρίθηκε αναγκαία σύμφωνα με το Τμήμα Αλιείας για να καλυφθεί το νομικό κενό. Εφόσον η δυνατότητα παραχώρησης θαλάσσιου χώρου για δυνητικές επενδύσεις αποτελεί σήμερα κυβερνητική πολιτική. Μέσα από την ιδιωτικοποίηση της θάλασσας αναζητούνται βασικά στρατηγικοί επενδυτές που θα είναι σε θέση να χρυσοπληρώσουν για την εγκατάστασή τους. Προσδοκώντας βέβαια στα έσοδα που θα έχουν σε βάθος χρόνου.

Οι ιδιωτικοί τεχνητοί ύφαλοι γεννούν προβληματισμούς από τη στιγμή που δεν έχει εκπονηθεί ακόμα ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ). Ουσιαστικά η μετατροπή της θάλασσας σε ακίνητη ιδιοκτησία μέσω των τεχνητών υφάλων εμπεριέχει ψηλό περιβαλλοντικό ρίσκο. Από τη στιγμή που η διαδικασία που θα ακολουθείται δεν περιλαμβάνει καν την εξέταση περιβαλλοντικών μελετών, μετά την εξαίρεση που ζήτησε το Τμήμα Περιβάλλοντος ώστε να μην εξετάζονται οι πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Μέσα από τη δημόσια διαβούλευση που προηγήθηκε δεν κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους οι επαγγελματίες ψαράδες που θα επηρεαστούν τα συμφέροντά τους. Από τη στιγμή που θα μειωθεί περαιτέρω το αλιευτικό πεδίο που δραστηριοποιούνται σήμερα. Αφού στους υφιστάμενους υφάλους απαγορεύεται η αλιεία και η διέλευση σκαφών.

Δεν ρωτήθηκαν ούτε και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη θάλασσα παρέχοντας υπηρεσίες αθλημάτων και ψυχαγωγίας. Σήμερα υπάρχουν αδειοδοτημένοι δίαυλοι, για την ασφαλή διακίνηση σκαφών και μέσων θαλάσσιων αθλημάτων για την ασφάλεια των λουομένων. Αλλά και των χρηστών των υπηρεσιών που παρέχονται.

Αντίθετα στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος ακούστηκαν οι απόψεις κυβερνητικών φορέων.
Σύμφωνα με την πολιτική του Τμήματος Αλιείας για τη δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών με τεχνητούς υφάλους δίνεται έμφαση έτσι ώστε οι περιοχές που επιλέγονται για να τοποθετηθούν τεχνητοί ύφαλοι να πληρούν μια σειρά κριτηρίων. Τα οποία έχουν σχέση με την καταλληλότητά τους, την προσβασιμότητα, καθώς και τα βιολογικά και ωκεανογραφικά χαρακτηριστικά τους.

Δηλαδή, οι ιδιώτες επενδυτές θα ακολουθούν αυτά τα κριτήρια ή τα κριτήρια του κέρδους; Ποιά διαδικασία θα ακολουθείται και ποιό το καθεστώς προστασίας των περιοχών που θα οικειοποιείται ο επενδυτής; Περιμένει κάποιος να ρίξει εκατομμύρια για μια τέτοια επένδυση για αύξηση των αλιευτικών αποθεμάτων χωρίς να έχει όφελος; Εκτός από την προσέλκυση του καταδυτικού τουρισμού δεν θα έχουν άλλα ανταλλάγματα οι εθνικοί ευεργέτες;

Από την άλλη βλέπουμε το υπουργείο Εξωτερικών να έχει μεγάλη έννοια όχι για την εκπόνηση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού και τη βιώσιμη ανάπτυξη των θαλάσσιων ζωνών, αλλά την προώθηση αναπτύξεων. «Υπάρχει κίνδυνος να αιχμαλωτιστούν οι όποιες προγραμματιζόμενες αναπτύξεις σε περίπτωση που αναμένουν να ολοκληρωθεί ο ΘΧΣ το 2021», είπε σχετικά εκπρόσωπος του στη Βουλή.
Όσον αφορά το υπουργείο Εμπορίου στο πλαίσιο της νομιμότητας οφείλει να απαντά τις ερωτήσεις που τίθενται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο σε σχέση με τους επενδυτές και όχι να αρνείται και να κρύβεται πίσω από γενικόλογα.

Και ενώ το Τμήμα Αλιείας στο ερωτηματολόγιο αντίκτυπου για τους κανονισμούς δίνει μεγάλη έμφαση και θεωρεί αυτονόητο ότι πριν την αδειοδότηση του κάθε έργου ξεχωριστά θα προηγείται η διεξαγωγή μελετών για πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον, εντούτοις η Περιβαλλοντική Αρχή νίπτει τα χείρας της, αφού δεν φρόντισε να συμπεριλάβει τους τεχνητούς υφάλους στο νέο νόμο που τέθηκε σε εφαρμογή μόλις πριν από ένα μήνα.

Από το 2015 ο ΚΟΤ προέβη λέει σε έρευνα για τη «λειτουργία και διαχείριση των υπό δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών. Αυτό έγινε με την τοποθέτηση τεχνητών υφάλων – θαλάσσιων πάρκων στην Κύπρο».  Αλήθεια η έρευνα που επικαλείται ο Οργανισμός βάση ποιας αποστολής, ποίων αρμοδιοτήτων και ποίων καθηκόντων την έκανε. Εκτός και αν διαθέτει πλέον τεχνογνωσία και για θέματα που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον.

Προφανώς κάποιοι δεν λειτουργούν στο πλαίσιο της αποστολής και αρμοδιοτήτων τους. Αλλά στην εξυπηρέτηση συμφερόντων, αλλότριων ως προς το δημόσιο συμφέρον.

Πηγή: philenews.com | anikolaou@phileleftheros.comΆγγελος Νικολάου

Published in NEA

Tags
Κύπρος
Comodo SSL