Λοχίας και καρβουνιάρης, 2 νέα ψάρια ανταγωνίζονται τα μπαρμπούνια
Το ψάρι λοχίας ή τουρκομπάρμπουνο ή τουρκού είναι λεσσεψιανό είδος, μετανάστευσε δηλαδή στη Μεσόγειο από την Ερυθρά μέσω της διώρυγας του Σουέζ.
Είναι μικρό βυθόβιο είδος, που βρίσκεται, κυρίως, σε λασπώδεις βυθούς και σε βάθος μέχρι τα 120 μέτρα. Ξεχωρίζει εύκολα από το μπαρμπούνι και την κουτσομούρα από τις χαρακτηριστικές κίτρινες γραμμές κατά μήκος των πλευρών του σώματός του.
Συνήθως, έχει μήκος γύρω στα 15 εκατοστά, ενώ μπορεί να φθάσει και τα 25 εκατοστά.
Σχηματίζει μεγάλα κοπάδια και τρέφεται με βενθικούς μικροοργανισμούς, που εντοπίζει με τα μουστάκια του στο υπόστρωμα.
Όπως το μπαρμπούνι, ο λοχίας αλιεύεται με τράτα βυθού και στατικά δίχτυα και θεωρείται είδος πολύ καλής ποιότητας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια στα νερά μας έχει εμφανιστεί άλλο ένα λεσσεψιανό είδος, που ανήκει στο ίδιο γένος με το U. moluccensis, το Upeneus pori.
Το είδος αυτό μοιάζει μορφολογικά με το U. moluccensis, αλλά δεν φέρει τη χαρακτηριστική κίτρινη γραμμή στο πλευρό του σώματός του, και σε αρκετά μέρη έχει επικρατήσει σαν καρβουνιάρης.
Τα δύο αυτά είδη μπαρμπουνιών, ο «λοχίας» που έχει µια κίτρινη ρίγα και ο «καρβουνιάρης» που είναι γκριζωπός, ανταγωνίζονται με το δικό μας το μπαρμπούνι και την κουτσομούρα.
Παρόλα αυτά είναι «καλοί» λεσεψιανοί μετανάστες αφού δεν προκαλούν ζημιά στην αλιεία, και δεν είναι τοξικά, γι’ αυτό ψαρεύονται και τρώγονται.
Αν και εξωτερικά τα ψάρια αυτά μοιάζουν πολύ με μπαρμπούνι, ωστόσο γευστικά διαφέρουν.