Νησιωτικότητα & Γαλάζια Οικονομία, 26 & 27 Μαΐου 2017
Η Σχολή Οικονομικών Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, το Εργαστήριο Διεθνών & Ευρωπαϊκών Πολιτικών και Προγραμμάτων Ανάπτυξης (DevelopmentLAB), το Διατμηματικό Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), καθώς και ο πανευρωπαϊκός οργανισμός INSULEUR «Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης» και ο ΕΟΑΕΝ «Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών», ενώνουν τις δυνάμεις τους και διοργανώνουν διήμερο θεματικό Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Νησιωτικότητα και Γαλάζια Οικονομία: Πυλώνας Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας», το οποίο θα φιλοξενηθεί στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Πειραιώς (πορτοκαλί αμφιθέατρο), την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Μαΐου 2017.
Την τρέχουσα περίοδο, για οικονομικούς, γεωπολιτικούς και κοινωνικούς λόγους, ο νησιωτικός χώρος αποδεικνύει την οικονομική και αναπτυξιακή του σημασία, ενώ ο όρος «νησιωτικότητα» πρέπει να προσδιοριστεί εκ νέου και να αποτελέσει τον πυρήνα ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών και ως σημείο αναφοράς, το οποίο δε θα γεννάει προβλήματα, αλλά θα δημιουργεί προοπτικές για τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες.
Κεντρική επιδίωξη του Συνεδρίου είναι να οριοθετήσει την έννοια της «νησιωτικότητας», υπο το πρίσμα σύγχρονων πολιτικών πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλάζια Ανάπτυξη (Blue Growth) δίδοντας όμως έμφαση στον οικονομικό και κοινωνικό παράγοντα που επηρεάζει την ενδογενή ανάπτυξη των νησιών. Οι σύγχρονες προκλήσεις των νησιωτικών περιοχών της χώρας, πέραν των ενδογενών και εγγενών αδυναμιών που η γεωγραφία τους επιβάλλει, δύναται να δημιουργήσουν θετικές προοπτικές, για μετατροπή του μειονεκτήματος της προσπελασιμότητας, σε συγκριτικό πλεονέκτημα ανάπτυξης σύγχρονων και καινοτόμων πολιτικών και πρωτοβουλιών που σχετίζονται με την ανταγωνιστικότητα των τοπικών οικονομιών τους και οδηγούν σε μια νέα νησιωτική επιχειρηματικότητα που αξιοποιεί πολιτικές και μέσα που προσφέρονται μέσα από τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων προς μια νέα ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
Η επιστημονική έρευνα και προσέγγιση, σε συνδυασμό με τις προγραμματικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις νησιωτικές Περιφέρειες και υπο το πρίσμα εμβληματικών πολιτικών, όπως της Γαλάζιας Ανάπτυξης και Οικονομίας, θα αποτελέσουν το βασικό «οδηγό» για να διεξαχθεί μια ποιοτική και – κυρίως αποτελεσματική συζήτηση προς μια νέα Νησιωτική Διακυβέρνησηκαι να χαραχτεί ένας «Οδικός Χάρτης για την εξειδίκευση της Γαλάζιας Οικονομίας για τα νησιωτική Ελλάδα».
Το συνέδριο επιδιώκει να καταγράψει την τρέχουσα επιστημονική γνώση και να τη μετατρέψει σε χρήσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο δράσης επιστημονικών, πολιτικών, κρατικών, επιχειρηματικών φορέων. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από:
Την πληρέστερη κατανόηση των πτυχών και τομέων της γαλάζιας οικονομίας, υπό το πρίσμα της νησιωτικότητας και την εμπλοκή της οικονομικής-αναπτυξιακής διάστασης στην εξειδίκευση της.
Την αξιολόγηση των οικονομικών – γεωπολιτικών παραμέτρων τόσο για τους κρατικούς όσο και τις επιχειρηματικούς φορείς.
Τη διαμόρφωση ορθολογισμού στη λήψη αποφάσεων, στο πλαίσιο του στρατηγικού και επιχειρησιακού προγραμματισμού των φορέων της αυτοδιοίκησης, αξιοποιώντας αποτελεσματικά ευρωπαϊκές και εθνικές χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες που συνάδουν με τις τοπικές νησιωτικές προτεραιότητες.
Την αντίληψη της επιχειρηματικής και επιχειρησιακής αξίας ώστε οι αποφάσεις τους να είναι εναρμονισμένες με τους εκάστοτε στόχους τους.
Την επάρκεια τεκμηρίωσης ολοκληρωμένων προτάσεων από τους ΟΤΑ προς χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 και χρηματοδοτικών πρωτοβουλιών της ΕΕ.
Τον εντοπισμό επιχειρηματικών ευκαιριών στη νησιωτική «αλυσίδα αξίας» και τη διερεύνηση μορφών συνεργατικών σχημάτων επιμελητηρίων και ΟΤΑ στη διαμόρφωση τοπικών στρατηγικών που υποστηρίζουν την επιχειρηματικότητα στο τοπικό επίπεδο.
Και την εξοικείωση με τη νησιωτική πραγματικότητα και επιτυχή διαχείριση και αξιοποίηση του «ανθρώπινου παράγοντα» ως ιδιαιτερότητα και πλεονέκτημα των περιοχών.
Σας καλούμε να συμμετέχετε στο συνέδριο, ώστε να διαμορφώσουμε από κοινού χρήσιμα συμπεράσματα για τον Οδικό Χάρτη ανάπτυξης του νησιωτικού χώρου, στο πλαίσιο των εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών.
Το συνέδριο τελεί υπο την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και στηρίζεται από τα Ελληνικά Πετρέλαια, το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΑΙΑ), την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και τη ΔΕΠΑ (στο πλαίσιο του προγράμματος PoseidonMED-II). Με την υποστήριξη της ΕΡΤ και χορηγούς επικοινωνίας το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το κανάλι της Βουλής.
Η παρακολούθηση και η συμμετοχή είναι δωρεάν. Οι προ-εγγραφές πραγματοποιούνται στην πλατφόρμα https://islands2017unipi.eventbrite.com και το πρόγραμμα διατίθεται στον ακόλουθο σύνδεσμο (πατήστε ΕΔΩ).
Η ενεργός συμμετοχή σας θα ήταν ιδιαίτερη τιμή για μας και θα μας έδινε μεγάλη χαρά να σας υποδεχτούμε στο Πανεπιστήμιο μας.
Καθηγητής Άγγελος Κότιος
Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών, Διευθυντής του Εργαστηρίου Διεθνών και Ευρωπαϊκών πολιτικών και Προγραμμάτων Ανάπτυξης – Πρόεδρος επιστημονικής επιτροπής Συνεδρίου τ. 210 414 2810 | akotios@unipi.gr | devlab@unipi.gr