Εναν τεράστιο καρχαρία έβγαλαν ψαράδες στην περιοχή των Αραχωβιτίκων της Πάτρας, τον οποίο για να βγάλουν από την θάλασσα, χρειάστηκε να επιστρατεύουν οχήματα 4×4 προκειμένου να τον δέσουν και να τον τραβήξουν έξω και στην συνέχεια γερανός τον απομάκρυνε, υπό το βλέμμα αρκετού κόσμου που βρέθηκε στο σημείο για να δει αυτό το τεράστιο είδος.
Το συγκεκριμένο είδος δεν είναι ο σαπουνάς όπως γράφεται (ο σαπουνάς έχει ένα μεγάλο ραχιαίο περίπτερο κοντά στο κεφάλι), αλλά ο καρχαρίας αλέτρι, εξακαρχαρίας ή γκρίζος νωτιδανός (επιστημονική ονομασία Hexanchus griseus – Εξάνχος ο φαιός)
Αυτός ο καρχαρίας είναι αξιοσημείωτος κυρίως λόγω των πρωτόγονων και σύγχρονων χαρακτηριστικών, φτάνουν σε μήκος 5,5 μέτρων και βάρος 600 κιλά. Έχει σχήμα παρόμοιο με των καρχαριών που ζούσαν στην Τριασική περίοδο, με ένα ραχιαίο πτερύγιο, κοντά στο ουριαίο πτερύγιο και έχει έξι ζεύγη από βράγχια.
Βρίσκεται σε βάθη μεγαλύτερα από 90 μέτρα και έχει καταγραφεί σε βάθος δύο χιλιομέτρων σε όλες τις τροπικές και εύκρατες θάλασσες της Γης. Λόγω της μεγάλης εξάπλωσής του η διατροφή του ποικίλει και περιλαμβάνει συνήθως μαλάκια, καρκινοειδή και άγναθα.
Αυτό το είδος καρχαρία, φαίνεται να μην έχει επιτεθεί σε ανθρώπους. Παραδοσιακά η αλίευση του γινόταν για το λάδι από το συκώτι του. Το κρέας του ωμό είναι δηλητηριώδες.
Θυμίζουμε ότι αυτά τα ψάρια είναι προστατευμένα είδη, όμως αρκετές φορές πέφτουν στα δίχτυα των ψαράδων και το μεγάλο τους σώμα δεν κάνει εύκολη την απελευθέρωση τους.
Πηγή: iefimerida.gr – iefimerida.gr | thebest.gr