Site icon Boat & Fishing

Πλήρωσε ακριβά το ψάρεμα με πεζόβολο

Πλήρωσε τις σάλπες ακριβά – ψαράς με πεζόβολο στο Ηράκλειο Κρήτης.

Πιο συγκεκριμένα, σε αλιευτικό έλεγχο που διενεργήθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα Δευτέρα 14 Μαΐου, από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου, διαπιστώθηκε η αλιεία με πεζόβολο προβλεπόμενων διαστάσεων αλιευμάτων, αλλά περισσότερων κιλών των προβλεπομένων.

Συγκεκριμένα είχαν αλιευθεί συνολικά εικοσιτέσσερα κιλά και οκτακόσια γραμμάρια (24,8 κ.) ψάρια του είδους Σάλπα. Από τη Λιμενική Αρχή Ηρακλείου κινήθηκε η διαδικασία επιβολής προβλεπόμενων διοικητικών  κυρώσεων, ενώ η πλεονάζουσα αλιευθείσα ποσότητα κατασχέθηκε και παραδόθηκε σε ευαγή ιδρύματα.

Τι ισχύει για το πεζόβολο
Το πεζόβολο σήμερα επιτρέπεται. Στο παρελθόν, το 2007 το πεζόβολο είχε απαγορευτεί και συγκεκριμένα με τη αριθ.165814/4-4-2007 ερμηνευτική του Κανονισμού 1967/2006 εγκύκλιό του προς όλες τις Υπηρεσίες Αλιείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και το Λιμενικό Σώμα: «Απαγορεύεται για σκοπούς ερασιτεχνικής αλιείας η χρήση κάθε είδους διχτυών (συμπεριλαμβανομένου και του πεζόβολου) καθώς και η χρήση παραγαδιών για αλιεία άκρως μεταναστευτικών ειδών».

Με ενέργειες του κ. Άγγελου Αργυρακόπουλου, το 2012 εκδόθηκε η αριθ.9125.7/12/2012/23-8-2012 εγκύκλιος η οποία το ξαναεπέτρεψε αφού δεν είναι δίχτυ βυθού αλλά ρίψης ή εκτόξευσης.

Ο ορισμός του πεζόβολου που υπάρχει στο βιβλίο «Λιμενομία» είναι ο ακόλουθος:

ΠEZOBOΛOΣ: Κυκλικό δίχτυ ρίψης, χωρίς φελλό, το οποίο περιμετρικά φέρει πολλά μολύβια περασμένα σε σχοινί. Ρίχνεται με το χέρι στη θάλασσα και ξανασηκώνεται σχεδόν αμέσως. Όταν κατά το σήκωμα τον τραβήξουμε από το κέντρο, τότε σηκώνονται το σχοινί και τα μολύβια προς τα μέσα σχηματίζοντας σακούλα μέσα στην οποία αιχμαλωτίζονται τα ψάρια. Ρίχνεται από την παραλία και καλύπτει έκταση 15-20 τ.μ. ανάλογα με την ικανότητα και τη δύναμη του ατόμου που τον ρίχνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παραδοσιακό ψάρεμα με πεζόβολο στη Λευκάδα

Exit mobile version