Πρόστιμα στο Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου – 150.000 ευρώ τα έσοδα τον Ιούνιο
Εντατικοποίηση των ελέγχων για όσους δεν κόβουν εισιτήριο – Ιδιαίτερα προσοδοφόρος ήταν ο Ιούνιος για το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου
Ιδιαίτερα προσοδοφόρος ήταν ο Ιούνιος για το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).
Ήδη μέσα σε έναν μήνα τα έσοδα του πάρκου φτάνουν περίπου τις 150.000 ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει ότι το ενδιαφέρον των επισκεπτών, αλλά και των ντόπιων για την πλοήγηση στο χώρου του θαλάσσιου πάρκου είναι μεγάλο και αυξημένο, σύμφωνα με τους αρμοδίους.
Σημειώνεται ότι από το εισιτήριο το 30% αποδίδεται στο πράσινο ταμείο, ενώ το υπόλοιπο 70% επιστρέφει στον ΟΦΥΠΕΚΑ και τη μονάδα διαχείρισης του πάρκου για την κάλυψη των αναγκών.
Το εισιτήριο, το οποίο έχει επιβληθεί από το 2020, αφορά τα σκάφη που επισκέπτονται τον πυρήνα του πάρκου και ανέρχεται σε 5,5 ευρώ ανά επισκέπτη.
Μετά από τρία χρόνια η μονάδα διαχείρισης του θαλάσσιου πάρκου σε τοπικό επίπεδο αποφάσισε να συστηματικοποιήσει τους ελέγχους για την τήρηση των κανόνων και να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν παραβάτες στον υποθαλάσσιο χώρο.
Μάλιστα, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια που ισχύει το εισιτήριο, οι φύλακες της μονάδας διαχείρισης απέκτησαν το δικαίωμα να επιβάλλουν οι ίδιοι και όχι το Λιμενικό Σώμα τα πρόστιμα.
Στο πλαίσιο των ελέγχων που έγιναν μέσα στον Ιούνιο βεβαιώθηκαν δεκάδες πρόστιμα σε παραβάτες που εισέρχονταν στην Α΄ ζώνη προστασίας του πάρκου, δηλαδή στις νησίδες Πιπέρι, Κυρά Παναγιά, Γιούρα, Ψαθούρα και Σκάντζουρα, χωρίς να διαθέτουν το ανάλογο εισιτήριο.
Το πρόστιμο σε περίπτωση μην κατοχής εισιτηρίου είναι σχεδόν εικοσαπλάσιο, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 110 ευρώ ανά άτομο.
Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι η ύπαρξη εισιτηρίου για την είσοδο στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου κλείνει φέτος τρία χρόνια, υπήρχε μία ανεκτικότητα ως προς τους ελέγχους. Άλλωστε, το γεγονός ότι μέχρι φέτος τα πρόστιμα επιβάλλονταν από τα στελέχη του Λιμενικού, τα οποία είχαν μεγάλη περιοχή ευθύνης σε όλο το νησί, αλλά και άλλες παράλληλες αρμοδιότητες δεν καθιστούσε εύκολο τον διαρκή έλεγχο στο πάρκο.
Όμως, φέτος, όπως αναφέρεται από τον ΟΦΥΠΕΚΑ, οι περισσότεροι γνωρίζουν τόσο για την ύπαρξη του εισιτηρίου όσο και για τους διαρκείς ελέγχους που πραγματοποιούνται με το σκάφος του φορέα.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν τα εισιτήρια από τα γραφεία του εθνικού πάρκου στην Αλόννησο αλλά και από το site tickets.alonissos-park.gr.
Από την υποχρέωση έκδοσης εισιτηρίου εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι της Αλοννήσου, οι αλιείς του νησιού, καθώς επίσης οι μοναχοί και εργαζόμενοι στη Μονή Αγίας Λαύρας, στην οποία ανήκουν κάποια από τα νησάκια.
Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων είναι η δεύτερη προστατευόμενη περιοχή στη χώρα στην οποία έχει επιβληθεί εισιτήριο – η πρώτη είναι το φαράγγι της Σαμαριάς (5 ευρώ/άτομο), από το 1990.
Πηγή: https://www.taxydromos.gr