Ψέριμος: 15χρονος έπιασε είδος καλαμαριού βάρους 17 κιλών με ψαροτούφεκο!
O 15χρονος Παντελής Κυπραίος δεν πίστευε στα μάτια του όταν αλίευσε στην θαλάσσια περιοχή της Ψερίμου με ψαροντούφεκο ένα γιγάντιο καλαμάρι 17 κιλών!
Η επιδεξιότητα του νεαρού ψαροντουφεκά σε συνδυασμό με λίγη τύχη έφεραν αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Το καλαμάρι γίγας ζυγίστηκε σε ψαροταβέρνα του νησιού και εντυπωσίασε ντόπιους και επισκέπτες.
Πολλοί θα μπερδέψουν το συγκεκριμένο μαλάκιο με θράψαλο λόγω του μεγέθους, άλλοι με το καλαμάρι, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για έναν λεσεψιανό μετανάστη.
Οι αρχική μας γνώμη ήταν ότι πρόκειται για σουπιοκαλάμαρο, με επιστημονική ονομασία Sepioteuthis lessoniana, γνωστά σαν bigfin reef squid λόγω του μεγάλου πτερυγίου που έχουν σε όλο το σώμα τους, έχει κάνει εδώ και λίγο χρόνια την εμφάνιση του πρώτα στην Κύπρο και έπειτα στη νότια Ελλάδα. Αυτό το είδος καλαμαριού ψαρεύεται πολύ στην Ιαπωνία και τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Τα τελευταία χρόνια, την εποχή που ψαρεύονται τα κοινά καλαμάρια, αρκετές φορές πιάνονται και τα «γιαπωνέζικα» ή lazer, όπως τα αποκαλούν στο νότιο Αιγαίο. Από το 2016 έχουν κάνει την εμφάνισή τους σουπιοκαλάμαρα που φτάνουν τα τρία κιλά.
Τελικά όμως δεν πρέπει να είναι σουπιοκαλάμαρο αλλά ίσως είναι ρομβοκαλάμαρο, είδος της οικογένειας Thysanoteuthis, ακολουθεί αναλυτική περιγραφή στο τέλος του άρθρου.
Συγχαρητήρια στο νεαρό Παντελή και καλοφάγωτο!
Πηγή: kalymnos-news.gr
UPDATE:
Το συγκεκριμένο καλαμάρι μάλλον ανήκει στο είδος Thysanoteuthis rhombus, diamond squid, Ρομβοκαλάμαρο.
Περιγραφή, χαρακτηριστικά, εμφάνιση:
Είναι ένα μεγάλο και μυώδες καλαμάρι με μέσο όρο βάρους τα 20 κιλά. Ο μανδύας του μπορεί να φτάσει μήκος το ένα μέτρο και το μέγιστο βάρος τα 30 kg.
Πήρε το όνομα του από τα μεγάλα, ημιδιαφανή, τριγωνικά του πτερύγια που καλύπτουν όλο τον μανδύα και σχηματίζουν ένα ρόμβο με ίσιες αποστάσεις μήκους – πλάτους.
Έχει σχετικά μικρούς περιστοματικούς βραχίονες με δύο σειρές μικρών και πυκνά διαταγμένων βεντουζών οι χιτινώδεις δακτύλιοι των οποίων φέρουν αιχμηρά δόντια σε όλη την περίμετρο τους. Οι βραχίονες του ζεύγους ΙΙΙ έχουν αισθητά μεγαλύτερο μήκος και φέρουν μια μεγάλη μεμβράνη.
Οι συλληπτήριοι βραχίονες είναι λεπτοί, µε 4 σειρές βεντουζών στο ακραίο τμήμα τους και 2 σειρές σε διάταξη ζιγκ-ζάγκ μέχρι το µέσο του μίσχου.
Δεν έχει φωτοφόρες.
Γεωγραφική εξάπλωση-βιότοπος:
Είναι ένα ωκεάνιο είδος που εμφανίζεται σε όλο τον κόσμο (κοσμοπολίτικο) και ζει σε τροπικά έως υποτροπικά νερά αλλά και εύκρατες περιοχές όπου υπάρχουν ρεύματα με θερμά νερά (π.χ. ρεύμα Tsushima, στην Ιαπωνία και Golf stream στον Ατλαντικό). Το συναντάμε στον Ατλαντικό, Ειρηνικό, Ινδικό ωκεανό, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη θάλασσα.
Βιολογία, αναπαραγωγή -διάρκεια ζωής:
Παρουσιάζει ημερήσια κατακόρυφη μετανάστευση. Τη νύχτα βρίσκεται στα επιφανειακά νερά ενώ την ημέρα κατεβαίνει σε βάθη μέσων υδάτων (μεσόνερα), ωστόσο, η κατακόρυφη κατανομή βάθους μπορεί να διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Για παράδειγμα, τα δείγματα Okinawa εμφανίζονται μεταξύ 300 και 650 μ την ημέρα και 0-150 μέτρα τη νύχτα, ενώ στη Θάλασσα της Ιαπωνίας παρατηρείται μεταξύ 75-100 μ την ημέρα και 0-50 μ τη νύχτα.
Είναι δεινός και καλός κολυμβητής και πολλές φορές πετά έξω από τη θάλασσα και προσνηώνεται ακούσια πάνω στα καταστρώματα των πλοίων. Το είδος αυτό έχει παρατηρηθεί πως ταξιδεύει σε ζευγάρια πράγμα ασυνήθιστα για τα κεφαλόποδα. Η ωοτοκία εμφανίζεται καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους σε τροπικά νερά με κορύφωση τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.
Αυτό το είδος χαρακτηρίζεται από τις συχνά παρατηρούμενες μεγάλες και ελεύθερα επιπλέουσες κάτω ή στην επιφάνεια του ωκεανού, ζελατινοειδείς κυλινδρικές μάζες αυγών. Κάθε μάζα αυγών περιέχει 24.100 έως 43.800 αυγά και μοιάζει με λουκάνικα το μήκος της οποίας μπορεί να φτάσει και τα 2 μέτρα με πλάτος 20 εκατοστά. Αποτελεί δε τη μεγαλύτερη μάζα αυγών που κάνει οποιοδήποτε άλλο καλαμάρι. Η εμβρυϊκή ανάπτυξη από την πρώιμη διαφοροποίηση έως την εκκόλαψη διαρκεί 2 – 3 μέρες στους 28° C, τα δε έμβρυα κοντά στην επώαση έχουν μεγάλους αριθμούς χρωματοφόρων που όταν μεγαλώσουν χάνονται. Ο κύκλος ζωής τους διαρκεί περί τα 2 έτη.
Η Αλιεία του
Το είδος αλιεύεται συστηματικά στις θάλασσες της Ιαπωνίας και της Οκινάουα όπου σε ορισμένες περιόδους του έτους είναι ένα είδος με μεγάλη εμπορική αξία και αντιστοιχεί στο 90% των ετήσιων αλιευμάτων της Ιαπωνίας.
Συνήθως αλιεύεται με δίχτυα κατά τη διάρκεια της ημέρας από τον Ιούλιο έως τον Απρίλιο.
Στοιχεία: Ηρακλής Καλογεράκης