Ψηφιακό βήμα για την αλιεία παρουσιάστηκε σε ημερίδα στον Βόλο
Αναβαθμισμένο Ολοκληρωμένο Σύστημα Καταγραφής των Αλιευτικών Δραστηριοτήτων
Ο όγκος του αλιευτικού προϊόντος στη Μαγνησία, αλλά και τα πρόσφατα πλήγματα που δέχθηκε ο κλάδος των αλιέων ήταν μερικοί από τους λόγους για τους οποίους επιλέχθηκε ο Βόλος, ανάμεσα σε τρεις πόλεις της Ελλάδας, ώστε να πραγματοποιηθεί ενημερωτική ημερίδα για τους στόχους του Ολοκληρωμένου Συστήματος και Καταγραφής των Αλιευτικών Δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκε προχθές από τη Διεύθυνση Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στόχος της ημερίδας που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Volos Palace ήταν να παρουσιαστούν οι δράσεις εξωστρέφειας του προγράμματος που θα δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να έχει στα χέρια του προϊόντα με «ταυτότητα», ώστε να γνωρίζει ακριβώς από που έχουν προέλθει και παράλληλα να γίνει το επόμενο βήμα στην ψηφιακή εποχή.
Σε δηλώσεις του ο Βολιώτης Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ελέγχου Αλιευτικών Δραστηριοτήτων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Φλέρης ανέφερε ότι πρόκειται για μία καταγραφή και όχι ένα σύστημα ελέγχου.
«Είναι ένα σύστημα με το οποίο η διοίκηση θα έχει τα κατάλληλα διαχειριστικά μέτρα, ώστε να διασφαλίσουμε προϊόντα με ταυτότητα στον καταναλωτή, να γνωρίζουν, δηλαδή, από που έχουν προέλθει, να διασφαλίσουμε καλά μεροκάματα και με ποιότητα στους αλιείς μας και γενικότερα να διασφαλίσουμε την προαγωγή του τομέα της αλιείας στην Ελλάδα. Αυτή είναι η φιλοδοξία μας», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Φλερής.
Όπως ανέφερε είναι ένα πληροφοριακό σύστημα, το οποίο θα βοηθήσει να αναπτυχθεί συνολικά η αλιεία στην Ελλάδα, καθώς είναι αδήριτη ανάγκη να εξασφαλιστεί το μέλλον του κλάδου.
«Οσον αφορά τις αλιευτικές άδειες και τις άδειες των σκαφών αυτές μπαίνουν, πλέον, σε μία νέα ψηφιακή εποχή», εξήγησε ο κ. Φλερής τονίζοντας ότι το πληροφοριακό σύστημα λειτουργεί εδώ και χρόνια, αλλά πλέον έχει αναβαθμιστεί σημαντικά.
Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν, στην ουσία οι δυνατότητες του προγράμματος, τόσο για τους αλιείς όσο και για τους καταναλωτές.
Από την πλευρά της η Προϊσταμένη Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του προγράμματος Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα Ευθυμία Γιόκαλα ανέφερε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα υποστηρίζει την αλιεία στο σύνολό της αναφερόμενη στους αλιείς, τους υδατοκαλλιεργητές, τους μεταποιητές είτε ακόμη και δημόσια έργα, όπως είναι το Αλιευτικό Λιμάνι στον Πλατανιά, αλλά και η Ιχθυόσκαλα του Βόλου, για την οποία χαίρεται ιδιαίτερα που λειτουργεί.
Η ημερίδα έγινε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Αννα Μαρία Παπαδημητρίου να τονίζει ότι το ΟΣΠΑ θα διευκολύνει σημαντικά τον πολίτη και τους αλιείς.
«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στην πόλη του Βόλου, τη Μαγνησία και τις Σποράδες θέλουμε να βρούμε έναν τρόπο να βοηθάει τους ίδιους τους αλιείς για να μπορούμε και εμείς να βοηθήσουμε με τη σειρά μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πηγή: www.taxydromos.gr
Ακολουθήστε το boatfishing.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις θαλασσινές ειδήσεις για το σκάφος, το ψάρεμα και την κατάδυση από την Ελλάδα και τον κόσμο.