Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Σημαντικές εξελίξεις: 2η συνάντηση ΠΑΣΕΚΕΥΑ με το ΥΠΑΑΤ – οι θέσεις για το σχέδιο Π/Δ της Ερασιτεχνικής Αλιείας

8 Ιουνίου, 2021

Σημαντικές εξελίξεις: 2η συνάντηση ΠΑΣΕΚΕΥΑ με το ΥΠΑΑΤ – οι θέσεις για το σχέδιο Π/Δ της Ερασιτεχνικής Αλιείας

Την Τέταρτη 2/6/2021 μετά από αίτημα του Πανελλήνιου Σύνδεσμου Εμπόρων & Κατασκευαστών Ειδών Υποβρύχιας Αλιείας και ανάλογη αποδοχή, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ στελεχών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), και των μελών της διοικούσας επιτροπής του Συνδέσμου Ν. Κουκούλα και Β. Ζωνομέση.

Η συνάντηση αυτή είναι η δεύτερη που πραγματοποιήθηκε από τον σύνδεσμο ΠΑΣΕΚΕΥΑ στο ΥΠΑΑΤ και έγινε μια εβδομάδα μετά την πρώτη με την Υφυπουργό Κα Φ. Αραμπατζή την 27/5/2021.

Στην συνάντηση παρουσιάστηκαν και αναπτύχθηκαν τα πάγια αιτήματα των επιχειρήσεων για την υ/β ερασιτεχνική αλιεία που προκύπτουν από την άδικη και παράλογη νομοθεσία τα τελευταία 40 χρόνια. Εκφράστηκε η τεράστια αναστάτωση που έχει προκληθεί στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ερασιτεχνική αλιεία και η αγανάκτηση που έχει προκύψει στο σύνολο των ερασιτεχνών αλιέων όχι μόνο από το υπό άτυπη διαβούλευση ΠΔ αλλά και από την γενικότερη επί δεκαετίες στάση του ΥΠΑΑΤ να αγνοεί και να αποκλείει από συζητήσεις για την ερασιτεχνική αλιεία τους φορείς των ερασιτεχνών αλιέων.

Εκφράστηκε επίσης το αίσθημα των ερασιτεχνών αλιέων ότι βρίσκονται σε μια μόνιμη κατάσταση διωγμού, συνεχούς περιορισμού και διακριτικής μεταχείρισης της ερασιτεχνικής αλιείας προς όφελος της επαγγελματικής.

Στα πλαίσια των πιο πάνω, παρουσιάστηκαν μερικά από τα στοιχεία της αλματώδους αύξησης των ποσοτήτων που αλιεύει η επαγγελματική αλιεία (2013-2018 +37,4%) βάση των οποίων οι περιορισμοί στην ερασιτεχνική αλιεία δείχνουν ότι οι προσπάθειες περιορισμού της δεν στοχεύουν σε καμία περίπτωση στην διατήρηση της ισορροπίας και της βιωσιμότητας του θαλάσσιου οικοσυστήματος, αλλά στην ανατροπή της, με ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της αλίευσης από την επαγγελματική αλιεία.

Δόθηκαν επίσης στοιχεία που έχει στην διάθεση του ο σύνδεσμος μας, για την επίδραση και τους συσχετισμούς επαγγελματικής/ερασιτεχνικής αλιείας που καταρρίπτουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τους ανυπόστατους ισχυρισμούς μέρους των επαγγελματιών αλιέων.

Παραδόθηκαν επίσης οι προτάσεις και η τεκμηρίωση τους αναφορικά με τα ειδικότερα θέματα της υποβρύχιας ερασιτεχνικής αλιείας όπως η άδικη και αδικαιολόγητη χρονική απαγόρευση (Απρίλιος & Μάιος) η σκανδαλώδης απαγόρευση της αλιείας του τόννου για την Ερασιτεχνική Αλιεία μέσω ΠΔ, η σημαία και η χρήση του πλωτήρα-σημαντήρα, η απαγόρευση του Θερμαϊκού κ.α.

Ο Σύνδεσμος συνεχίζει να εργάζεται για την προάσπιση της Ερασιτεχνικής και ειδικότερα της Υποβρύχιας αλιείας καθώς και για την προάσπιση των συμφερόντων του επαγγελματικού κλάδου των εμπόρων κ κατασκευαστών ειδών Υ/β αλιείας που μπορούν να υλοποιηθούν μόνο μέσα από δίκαιη, αναλογική και ορθολογική διαχείριση της θάλασσας.

Το μέλλον της αλιείας καθώς και η ύπαρξη των επιχειρήσεων του κλάδου μας -και όχι μόνο- εξαρτάται άμεσα από την θάλασσα πραγματικά βιώσιμη και την αλιεία αειφόρα, χωρίς ανούσιες, παράλογες, αστήρικτες και διακριτικές απαγορεύσεις & περιορισμούς σε βάρος της.

Για τον ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Ε.Υ.Α.

Καρτελιά Ο. / Αποστολίδης Δ. / Ζωνομέσης Β. / Κουκούλας Ν. / Πουλικάκος Π.

 

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΕΚΕΥΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Π/Δ

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στις πραγματικά πολλές προτάσεις και σχολιασμοί που σημειώθηκαν στη διαβούλευση, ο σχολιασμός του ΠΑΣΕΚΕΥΑ είχε ιδιαίτερη σημασία αφού τα στοιχεία που παρουσίασε, στοιχεία του ίδιου του Υπουργείου, δείχνουν τα πραγματικά δεδομένα που θα πρέπει να λάβει υπόψη του ο νομοθέτης σχετικά με την ερασιτεχνική αλιεία, που σύμφωνα με αυτά όχι μόνο δεν θα πρέπει να εφαρμοστούν απαγόρευσεις και περιορισμοί, αλλά θα πρέπει να διορθωθούν και τα κακώς κείμενα όπως η απαγόρευση του Μαΐου για την υποβρύχια αλιεία, ο Θερμαϊκός, το ψάρεμα του τόννου κλπ.

Ακολουθεί ο σχολιασμός:

 

Αξιότιμοι Κύριοι & Κυρίες

Η ερασιτεχνική αλιεία δεν έχει κανένα οικονομικό όφελος για τους ερασιτέχνες αλιείς, έχει όμως, για τις εκατοντάδες επιχειρήσεις του κλάδου οι οποίες προσφέρουν θέσεις εργασίας και εισόδημα σε χιλιάδες οικογένειες.

Το ίδιο συμβαίνει και στους συνδεόμενους με την ερ. αλιεία κλάδους, όπως τα σκάφη και ο τουρισμός. Το υπό διαβούλευση ΠΔ λοιπόν, είναι ζωτικής και καθοριστικής σημασίας για όλους εμάς.

Η επαγγελματική μας δραστηριότητα, η οποία σχετίζεται με το εμπόριο, την κατασκευή και διάθεση στην ελληνική και παγκόσμια αγορά των προϊόντων μας, μας εξασφαλίζει την επαφή με το σύνολο των ανθρώπων που ασκούν ερασιτεχνική και ειδικότερα Υ/β αλιεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Στα πλαίσια αυτά επιθυμούμε να θέσουμε υπ’ όψιν σας τις προτάσεις που αφορούν στις επιχειρήσεις μας αλλά και στους χιλιάδες Ερασιτέχνες Αλιείς ανά την Ελλάδα και εμπεριέχονται στο υπό διαβούλευση ΠΔ Ερασιτεχνικής Αλιείας.

Καταρχήν, πρέπει να γίνει κατανοητό από τους συντάκτες του συγκεκριμένου υπό άτυπη διαβούλευση ΠΔ αλλά και από όσους χειρίζονται αντίστοιχα θέματα αλιείας από το ΥΑΑΤ ότι:

1) Η επιβίωση των επιχειρήσεών μας εξαρτάται άμεσα από μια ζωντανή θάλασσα με ψάρια. Χωρίς αυτά δεν υπάρχει αλιέας και συνεπώς οι επιχειρήσεις μας θα κλείσουν.

2) Ο ερασιτέχνης αλιέας περιορίζεται από τη νομοθεσία σχετικά με την ποσότητα ψαριών που θα αλιεύσει. Αντίθετα, ο επαγγελματίας θα αλιεύσει την μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα που θα μπορέσει με τα γνωστά επακόλουθα και επιπτώσεις.

Σήμερα, η υπεραλίευση θεωρείται ένας από τους βασικότερους κινδύνους που απειλούν τα θαλάσσια οικοσυστήματα παγκοσμίως.

Παρ’ όλα αυτά, στην Ελλάδα, η επαγγελματική αλιεία αυξάνει την παραγωγή της συνεχώς, κυρίως μέσω μη βιώσιμων τρόπων παραγωγής.

Τα στοιχεία του Υπουργείου σας καταδεικνύουν 37% αύξηση στις αλιευτικές ποσότητες της επαγγελματικής αλιείας από το 2013 έως το 2018.

Παράλληλα, και πάλι σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου σας, το 65% των ερασιτεχνών αλιέων αλιεύει μέχρι 5kg ψάρια ανά έτος, το 29% μέχρι 30kg ψάρια ανά έτος, ενώ ΜΟΝΟ το 6% των ερασιτεχνών αλιέων αλιεύει περισσότερα από 30kg ψάρια το χρόνο.

(Ας σημειωθεί ότι η μέση κατανάλωση ψαριών ανά άτομο ανά έτος στην Ελλάδα είναι 19,6 kg ενώ μια τετραμελής οικογένεια καταναλώνει 78,4kg ψάρια ανά έτος).

Με άλλα λόγια το Υπουργείο – ενώ υπάρχει αύξηση της επαγγελματικής κάρπωσης την εξαετία 2013-2018 άνω του 37%, και συνολική παραγωγή κατά το έτος 2018: 81.920.000kg – θέλει να εισάγει ακόμα περισσότερους περιορισμούς στην ερασιτεχνική αλιεία.

Και το ερώτημα είναι:

Το Υπουργείο ενδιαφέρεται για τη βιωσιμότητα της θάλασσας και των ιχθυαποθεμάτων της χώρας ή υποστηρίζει ανοιχτά τον μεγαλύτερο περιορισμό της ερασιτεχνικής αλιείας ώστε να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η παραγωγή των επαγγελματιών αλιέων;

Το υπό διαβούλευση ΠΔ είναι απολύτως άδικο απέναντι στους ερασιτέχνες αλιείς και θεωρούμε ότι εκφράζει ξεκάθαρα μέρος των περιορισμών που διαχρονικά επιδιώκουν να επιβάλλουν οι επαγγελματίες αλιείς στην ερασιτεχνική αλιεία.

Ταυτόχρονα, όμως, δίδεται στο Υπουργείο μια ευκαιρία να αλλάξει τα κακώς κείμενα και τις αδικίες δεκαετιών που γίνονται συστηματικά σε βάρος των ερασιτεχνών αλιέων.

Οι προτάσεις μας, που ήδη έχουν κατατεθεί στην συνάντηση του συνδέσμου μας, την Τέταρτη 2.6.2021 στο ΥΠΑΑΤ με στελέχη σας, στοχεύουν πρωτίστως στην προστασία του περιβάλλοντος και του θαλάσσιου οικοσυστήματος και παράλληλα σε μια δικαιότερη κατανομή των αλιευμάτων τα οποία θεωρούμε ότι αποτελούν κοινό αγαθό.

Όσον αφορά τα θέματα αλιείας επιφανείας (για τα οποία υπάρχουν άλλοι φορείς ειδικότεροι από εμάς) θεωρούμε ότι είναι όχι μόνον ουσιώδες αλλά και απαραίτητο να επικοινωνήσετε και να λάβετε προτάσεις από αντίστοιχους φορείς ερασιτεχνών ή εμπόρων ειδών αλιείας επιφανείας.

Θέλουμε να γνωρίζετε ότι θεωρούμε την υγεία της θάλασσας και των ιχθυαποθεμάτων πρώτο μας μέλημα και ότι είμαστε διατιθέμενοι να συνεργαστούμε μαζί σας για να κάνουμε την θάλασσα μας πραγματικά βιώσιμη και την ερασιτεχνική αλιεία αειφόρα για μας, τις επιχειρήσεις μας και τα παιδιά μας.

 

Διαβάστε όλα τα νέα, επικαιρότητα και ειδήσεις που αφορούν τη θάλασσα στο boatfishing.gr 

Tags
Νομοσχέδιο Ψάρεμα απαγορεύσεις Ερασιτεχνική Αλιεία Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Αλιευτική νομοθεσία ΥΑΑΤ ΠΑΣΕΚΕΥΑ
Comodo SSL