Τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 28 Ιουνίου 2024, συνελήφθη ένας 46χρονος “δυναμιτιστής” από στελέχη του Γραφείου Αλιείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας στην παραλία «Τζάνε Βελίκας».
Ο συλληφθείς είχε στην κατοχή του έναν αυτοσχέδιο μηχανισμό με φυτίλι που περιείχε εκρηκτική ύλη, προοριζόμενο για παράνομη αλιεία.
Ο 46χρονος κατηγορείται για παραβάσεις των άρθρων 4 και 5 του Ν.Δ. 420/1970, γνωστού ως «αλιευτικός κώδικας», του άρθρου 10 του Ν. 2168/1993, που ρυθμίζει θέματα σχετικά με όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες και εκρηκτικούς μηχανισμούς, καθώς και του άρθρου 272 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά την κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών.
Η προανάκριση για το περιστατικό διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, με στόχο να διερευνηθούν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τη δραστηριότητα του 46χρονου και τις πιθανές διασυνδέσεις του με άλλους παράνομους αλιείς.
Κατασχεμένα Αντικείμενα
Κατά τη διάρκεια της σύλληψης, κατασχέθηκαν τα παρακάτω αντικείμενα:
1. Αυτοσχέδιος Μηχανισμός με Φυτίλι: Περιείχε εκρηκτική ύλη, έτοιμο για χρήση στη θάλασσα.
2. 2 τσουβάλια, μάσκα και ζυγαριά για τα Ψάρια: Βρέθηκαν στην κατοχή του 46χρονου και προορίζονταν για την αποθήκευση και ζύγιση των αλιευμάτων που θα συλλέγονταν παράνομα.
Σοβαρό Περιβαλλοντικό Ζήτημα
Το ψάρεμα με δυναμίτη είναι εξαιρετικά καταστροφική για τον βυθό της θάλασσας και τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Οι εκρήξεις προκαλούν σοβαρές ζημιές στους θαλάσσιους οργανισμούς, ερημώνοντας τις ακτογραμμές της χώρας μας, διαταράσσοντας ανεπανόρθωτα την οικολογική ισορροπία.
Οι παρανομίες αυτού του είδους είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, κυρίως λόγω της γεωμορφολογίας της περιοχής και της δυσκολίας εντοπισμού των υπαιτίων. Σε άλλες περιπτώσεις, οι γνωστοί-άγνωστοι που ψαρεύουν με αυτή τη μέθοδο, καταφέρνουν να βρίσκονται ανενόχλητοι και να συνεχίζουν το καταστροφικό έργο τους.
Η σύλληψη του 46χρονου στην Καλαμάτα αποτελεί μία σημαντική αρχή προς την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας με δυναμίτη. Οι προσπάθειες των Αρχών να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους εγκλήματα πρέπει να συνεχιστούν με αμείωτη ένταση, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη των θαλάσσιων πόρων.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: