Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Συνεχίζει να ρυπαίνει τη θάλασσα το ναυάγιο του «Sea Diamond»

4 Φεβρουαρίου, 2021

Συνεχίζει να ρυπαίνει τη θάλασσα το ναυάγιο του «Sea Diamond»

Μετά από 14 χρόνια το ναυάγιο του «Sea Diamond» συνεχίζει να ρυπαίνει τη θάλασσα.

«Ανελκύστε το ”Sea Diamond”. Σταματήστε άλλο ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έγκλημα» είναι η κραυγή αγωνίας που εκπέμπει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του ναυαγίου. Υπενθυμίζεται ότι το κρουαζιερόπλοιο έπεσε σε ξέρα στον όρμο των Φηρών της Σαντορίνης στις 5 Απρίλη  του 2007 και αφέθηκε να βυθιστεί σε βαθιά νερά, μετά από 14 ώρες.

Η Επιτροπή Αγώνα τονίζει ότι το ναυάγιο συνεχίζει να αποτελεί μία τοξική ωρολογιακή βόμβα, καθώς «μέσα στο πλοίο υπάρχουν περισσότεροι από 300 τόνοι μαζούτ, καύσιμα και λιπαντικά μηχανής, περισσότερα από 2.500 κυβικά μέτρα μονωτικών υλικών όπως πετροβάμβακας και υαλοβάμβακας, περισσότερα από 400 κιλά ανόδια που περιέχουν βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδο, κάδμιο και ψευδάργυρο, περισσότερα από 17.000 μέτρα καλωδιώσεων που περιέχουν χαλκό, περισσότερα από 300 λίτρα ηλεκτρολύτη στις μπαταρίες του πλοίου που περιέχουν ισχυρά οξέα, μόλυβδο και κάδμιο, πολλά άλλα τοξικά χημικά όπως χρώματα, αντισκωριακά, σταθεροποιητές βαφών, αλλά και πολλές ηλεκτρονικές συσκευές στα όργανα και στις εγκαταστάσεις του πλοίου που περιέχουν υδράργυρο, ενώ όλες οι εύφλεκτες επιφάνειές του ήταν εμποτισμένες με βρωμιούχες επιβραδυντικές χημικές ενώσεις».

«Το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ κάνει εξαγγελίες για την ανακύκλωση στη Σαντορίνη, και τον περιορισμό του πλαστικού, δεν θέλει ούτε να ακούει για το θέμα του ναυαγίου», επισημαίνει η Επιτροπή. Παράλληλα σημειώνει πως «το αρμόδιο κατά το νόμο υπουργείο Ναυτιλίας, αφού σταμάτησε το διαγωνισμό ανέλκυσης που είχε ξεκινήσει η Δημόσια Αρχή Λιμένων, με τη φθηνή δικαιολογία ότι αυτή είναι υποχρέωση του Λιμενικού Ταμείου Θήρας, τηρεί σιγή ιχθύος παρά την εκδήλωση αδυναμίας του ΛΤ Θήρας να διαχειριστεί περαιτέρω την υπόθεση».

Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι το ναυάγιο έχει χαρακτηριστεί από τους πραγματογνώμονες «ως εστία εκπομπής ρυπογόνων και επιβλαβών ουσιών, τόσο για το ανθρώπινο όσο και για το φυσικό περιβάλλον», ενώ όπως αναφέρουν «ως βέλτιστη λύση (από περιβαλλοντικής απόψεως) προκρίνεται η ολική ανέλκυση του σκάφους».

Ωστόσο «ουδείς από την πολιτεία ενδιαφέρεται να πιέσει πλοιοκτήτη και ασφαλιστή να το ανελκύσει» αναφέρει η Επιτροπή. Παράλληλα θέτει μια σειρά εύλογα ερωτήματα που έχει ο θηραϊκός λαός όπως γιατί δεν εφαρμόζονται οι νόμοι περί ανέλκυσης ναυαγίων, γιατί ο εφοπλιστής και η ασφαλιστική του εταιρεία δεν πληρώνει τα πρόστιμα που του επιβλήθηκαν μέχρι το 2008 και γιατί οι υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος δεν επιβάλλουν πρόστιμα στην πλοιοκτήτρια και στην οικονομική διαχειρίστρια στην Ελλάδα, αφού η ρύπανση είναι συνεχής και εξακολουθητική, γιατί το υπουργείο Περιβάλλοντος σιωπά και δεν χαρακτηρίζει το ναυάγιο του «Sea Diamond» ή μέρος αυτού ως απόβλητο και, τέλος, γιατί το υπουργείο Ναυτιλίας δείχνει να αγνοεί επιδεικτικά την απόφαση 1820/2019 του Συμβουλίου της Επικρατείας (στο οποίο προσέφυγαν οι κάτοικοι της Σαντορίνης), σύμφωνα με την οποία το ΥΕΝ έχει άμεση και αυτοτελή υποχρέωση να κινήσει τις διαδικασίες ανέλκυσης του «Sea Diamond».

Η Επιτροπή καλεί τον λαό της Σαντορίνης σε επαγρύπνηση και απαιτεί την άμεση ανέλκυση του ναυαγίου ανεξαρτήτως του οικονομικού κόστους που θα επιφέρει αυτό στην πλοιοκτήτρια και τον αλληλοασφαλιστικό της οργανισμό. «Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο εμπαιγμό και κοροϊδία. Δεκατέσσερα χρόνια είναι ήδη πάρα πολλά!! Φτάνει πια», τονίζει. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)

Πηγή: 902.gr

Tags
Θαλάσσια Ρύπανση Ναυάγιο «Sea Diamond» Ναυάγιο
Comodo SSL