Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Πολυχρονίου

Takaki Oda ∆ιευθυντής εξαγωγών Sasame – Shout

1 Δεκεμβρίου, 2015

Takaki Oda ∆ιευθυντής εξαγωγών Sasame – Shout

Γνωρίσαµε το ∆ιευθυντή εξαγωγών της Ιαπωνικής Sasame στην έκθεση Boat & Fishing Show 2015 όπου και παραβρέθηκε στο περίπτερο της ελληνικής αντιπροσωπείας της Sasame Αφοί Αλυσανδράτου ΟΕ. ∆ύο µήνες αργότερα ο κ. Takaki βρέθηκε ξανά στην Αθήνα στα πλαίσια αναβάθµισης της συνεργασίας, µιας και πλέον τα Sasame – Shout θα είναι διαθέσιµα και στην Κυπριακή Αγορά, µέσω της ελληνικής αντιπροσωπείας. Με την ευκαιρία συναντήσαµε τον κ. Takaki στο κεντρικό κατάστηµα στη Λεωφόρο Αθηνών 380 όπου και µας µίλησε για την εταιρεία.

 

sunenteuxi_takaki-oda_4Ερώτηση: Πείτε µου κάποια στοιχεία για την εταιρεία Sasame.

Απάντηση: Η Sasame ιδρύθηκε 1949 όπου δεν ήταν ακριβώς εταιρεία, ήταν το ξεκίνηµα µιας οικογενειακής επιχείρησης όπου από το 1980 πήρε τη µορφή οργανωµένης επιχείρησης. Το 2000 ένας από τους εργαζόµενους, ο Makoto Ono, πρότεινε στον ιδιοκτήτη να µπουν στην κατασκευή πλάνων jigging, και κάπως έτσι ξεκίνησε η Shout. Μέσα σε λίγα µόνο χρόνια η Shout έγινε ιδιαίτερα γνωστή για όλη τη γκάµα jigging και είχε ένα ιδιαίτερα καλό αποτέλεσµα για την εταιρεία αφού η Sasame και η Shout µοιράζονται την ίδια φιλοσοφία όσον αφορά την ποιότητα. Το 2011 µε τον ίδιο τρόπο ξεκινά άλλο ένα brand από την Sasame, µε την επωνυµία Ryugi και αφορά το ψάρεµα του µαύρου λαβρακιού των γλυκών νερών. Σε κάθε περίπτωση, τόσο για τα αγκίστρια µας τα Sasame, όσο και για τα άλλα προϊόντα, το πλεονέκτηµα µας είναι ότι δεν χρειάζεται να στηριχτούµε σε εξωτερικούς συνεργάτες για τη δοκιµή τους. Για παράδειγµα όλα τα προϊόντα της Shout σχεδιάζονται και δοκιµάζονται από τον ίδιο τον κ. Ono. Επιπλέον έχουµε όλη τη διάθεση να παρέχουµε γνώση στους συνεργάτες µας. Όπως το 2007 στην Ιταλία, µε τον τοπικό αντιπρόσωπο, µισθώσαµε 4 σκάφη και παρουσίασε ο ίδιος o κ. Ono τα προϊόντα στη θάλασσα αλλά και τον τρόπο που ψαρεύουν στην Ιαπωνία.

sunenteuxi_takaki-oda_6Ερ.: …oι Ιταλοί ψαρεύουν πολύ το jigging από όσο ξέρω.

Απ.: Ναι ενθουσιάζονται και διψούν για νέες τεχνικές. Για κάποια χρόνια όλοι ψάρευαν vertical jigging, όµως επειδή είναι κουραστικό σαν ψάρεµα, από το 2009 έχουν βρει εναλλακτική σε τεχνικές όπως slow jigging, inchiku, kabura όπου είναι πιο ξεκούραστες και αρκετά αποδοτικές. Το ίδιο βέβαια συµβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και την Ασία. Το slow jigging είναι αυτό που δουλεύει τώρα περισσότερο από όλα.

Ερ.: Πως βλέπετε την Ελληνική αγορά;

Απ.: Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ελληνική αγορά, έχουµε µια πολύ καλή συνεργασία µε την εταιρεία Αφοι Αλυσανδράτου και αναβαθµίζουµε την αντιπροσωπία δίνοντας της και την Κυπριακή αγορά.

sunenteuxi_takaki-oda_5

Ερ.: Πως κατασκευάζονται τα αγκίστρια Sasame;

Απ.: Στην Ιαπωνία οι µεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής αγκιστριών, όπως Owner, Gamakatsu, Hayabusa κ.λπ. βρίσκονται στην ίδια περιοχή. Αυτό γίνεται για το λόγο ότι χρειάζονται 12 διαφορετικές διαδικασίες για να κατασκευαστεί ένα αγκίστρι. Έτσι υπάρχουν αρκετές µικρές εταιρείες που αναλαµβάνει η κάθε µία κάποια συγκεκριµένη εργασία. Το ίδιο συµβαίνει και στα εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων όπου άλλα µικρότερα εργοστάσια αναλαµβάνουν να ετοιµάσουν κάποια µέρη. Επιλέγεις λοιπόν έναν συνεργάτη για κάθε διαδικασία. Όµως ο κάθε ένας προστατεύει την τεχνογνωσία του. Φανταστείτε ότι δεν είναι εύκολο να µπεις στο χώρο παραγωγής, απαγορεύεται ακόµα και για εµάς που δουλεύουµε µαζί. Όταν λοιπόν θέλουµε να φτιάξουµε ένα αγκίστρι, κάποιες εργασίες γίνονται στο εργοστάσιο µας, και κάποιες άλλες σε εξωτερικούς συνεργάτες.

sunenteuxi_takaki-oda_8Ερ.: Τι κάνει τα Sasame να είναι τόσο ποιοτικά;

Απ.: Έχουµε εµµονή µε την ποιότητα. Κάθε µέρα ελέγχουµε τα αγκίστρια, ακόµα και εγώ κάθε πρωί, ελέγχω την αιχµή τους και την αντίστασή τους στο στράβωµα. Αυτή η διαδικασία γίνεται σχεδόν κάθε µέρα για µία ώρα σε κάθε παρτίδα. Χρησιµοποιούµε τα καλύτερα υλικά της αγοράς, το 80 % των αγκιστριών κατασκευάζονται από Carbon 80 και τα υπόλοιπα µε Carbon 100 όπου είναι εξαιρετικής αντοχής. Η αιχµή είναι εξίσου σηµαντικό για ένα αγκίστρι γι’ αυτό χρησιµοποιούµε το 4 times Sharp που σηµαίνει ότι στη µύτη χρησιµοποιούν τέσσερις φορές τη διάµετρο για να είναι πιο δυνατό. Επιπλέον έχουµε άλλη µία καινοτοµία, την Delta Point προσφέροντας ακόµα πιο αιχµηρή ακίδα.

Ερ.: Για ποιες τεχνικές υπάρχουν αγκίστρια Sasame;

Απ.: Έχουµε αγκίστρια για όλες τις τεχνικές. Από πολύ µικρά που τα ψαρεύουµε στο surf casting στην Ιαπωνία για µικρά ψάρια (εντελώς διαφορετικό από το ευρωπαϊκό casting), τα chinu για το ψάρεµα της τσιπούρας όπου και αυτό το ψαρεύουµε µε διαφορετικό τρόπο, µε φελλό, όπως ψαρεύετε εσείς το match fishing. Υπάρχουν αγκίστρια ειδικά για ζωντανά δολώµατα, όπου τα χρησιµοποιείτε αρκετά αν κρίνω από τις πωλήσεις.

sunenteuxi_takaki-oda_7Ερ.: Τι άλλα προϊόντα διαθέτει η Sasame;

Απ.: Η Sasame διαθέτει µηχανισµούς και εξαιρετικής ποιότητας πετονιές που χρησιµοποιούµε για να φτιάξουµε τα τσαπαρί και άλλα αντίστοιχα προϊόντα. Η πετονιά έχει µεγάλο ανταγωνισµό και παρόλα αυτά πηγαίνουµε εξαιρετικά καλά. Επίσης ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και σε πολύ καλή τιµή είναι και το πολύχρωµο νήµα σε καρούλι των 300 µέτρων.

Ερ.: Είδαµε στην έκθεση Boat&Fishing Show ένα καλάµι Shout για ψάρεµα slow jigging. Κατασκευάζετε και καλάµια;

Απ.: Σαν εταιρεία πιστεύουµε πολύ στην εξειδίκευση, όταν θέλουµε να κατασκευάσουµε κάτι βρίσκουµε το καλύτερο υλικό και την πιο αξιόπιστη εταιρεία για την κατασκευή. Τα καλάµια της Shout κατασκευάζονται από εξωτερικό συνεργάτη στην Osaka, ζητώντας τις καλύτερες προδιαγραφές. Πολλές εταιρείες απευθύνονται στην Κίνα ή Ταϊβάν για κατασκευή εξοπλισµού, εµάς όµως η φιλοσοφία µας είναι να προσφέρουµε το καλύτερο. Τα καλάµια της Shout φτιάχνονται για vertical jigging, kabura και slow jigging. sunenteuxi_takaki-oda_9Το συγκεκριµένο καλάµι για το slow µπορεί να µην είναι το πιο «στολισµένο» καλάµι της αγοράς, όµως στην ουσία, το αποτέλεσµα στη θάλασσα είναι εξαιρετικό. Το υλικό του δεν είναι carbon αλλά boron, κάνοντάς το ξεχωριστό, λεπτό, δυνατό και πολύ ελαφρύ, µε άµεση επαναφορά για να δουλεύει ο πλάνος σωστά.

Ερ.: Πως γίνεται ο σχεδιασµός των πλάνων;

Απ.: Λαµβάνουµε υπόψη µας το πόσο γρήγορα θέλουµε να κατεβαίνει ένας πλάνος. Για παράδειγµα ο Flash είναι πιο γρήγορος πλάνος από τον Strobe στα ίδια γραµµάρια. Μετά είναι το χρώµα. Τα δύο – τρία τελευταία χρόνια χρησιµοποιούν τη «ζέβρα» τα συµπεράσµατα όµως πρέπει να τα βγάλει ο ψαράς σε κάθε διαφορετική τοποθεσία. Τα ψάρια θα µας απαντήσουν τι θέλουν!

Tags
Αφοι Αλυσανδράτου Sasame Shout Συνέντευξη
Comodo SSL