Τέλος η αλιεία με ηλεκτρικούς παλμούς στην ΕΕ
Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο υιοθέτησαν ένα ψήφισμα για την απαγόρευση της αλιείας με τη χρήση ηλεκτρικών παλμών από μηχανότρατες. Η συγκεκριμένη τεχνική θα καταστεί παράνομη από τα μέσα του 2021.
Η μέθοδος είχε επιτραπεί από το 2006 στη Βόρεια Θάλασσα μετά από απόφαση της Κομισιόν, παρά την απαγόρευση που υπήρχε σε άλλες περιοχές του κόσμου για περιβαλλοντικούς λόγους.
Οι ηλεκτρικοί παλμοί χρησιμοποιούνται από αλιευτικά σκάφη (τύπου μηχανότρατας) για να στέλνουν ηλεκτρική ενέργεια στον πυθμένα διαταράσσοντας τη θαλάσσια ζωή, με σκοπό να μετακινηθούν τα ψάρια προς τα δίχτυα.
Ωστόσο αρκετοί υποστηρίζουν ότι η τεχνική της ηλεκτρικής σφυγμομόνωσης, που δεν εφαρμόζεται πάντως στη Μεσόγειο, πρέπει να συνεχιστεί καθώς είναι ασφαλής και έχει ως αποτέλεσμα λιγότερες ζημιές στη θαλάσσια ζωή από εναλλακτικές μεθόδους.
Μετά από αυτό το ψήφισμα θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις του Ευρωκοινοβουλίου με τα κράτη μέλη της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση αναφορικά με την χρήση ή μη της συγκεκριμένης μεθόδου ψαρέματος στις ευρωπαϊκές θάλασσες.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, προβλέπονται περιορισμοί στη χρήση ορισμένων τύπων αλιευτικών εργαλείων, δημιουργείται κατάλογος με είδη ψαριών που δεν επιτρέπεται να αλιευθούν, αλλά και κοινές κατευθυντήριες γραμμές για το πώς, πού και πότε οι ψαράδες θα μπορούν να αλιεύουν.
Την απαγόρευση της αλιείας με ηλεκτρικούς παλμούς ζητούσαν ομάδες που εκπροσωπούν αλιευτικούς στόλους μικρής κλίμακας σε ολόκληρη την Ευρώπη, θεωρώντας την ως καταστροφική μέθοδο.
Ωστόσο, άλλοι ζήτησαν να συνεχιστεί η τεχνική, λέγοντας ότι προκαλεί λιγότερες διαταραχές από μεθόδους τράτας βυθού. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, οι ηλεκτρικοί παλμοί χρησιμοποιούνται από μεγάλα αλιευτικά σκάφη, μέσω συσκευών που συνδέονται με τα δίχτυα τους, για να στέλνουν ηλεκτρική ενέργεια στον πυθμένα όπου διαταράσσει τη θαλάσσια ζωή, με σκοπό να μετακινηθούν τα ψάρια στα δίχτυα.
Η μέθοδος έχει επιτραπεί στην Ευρώπη από το 2006 στη θάλασσα του Βορρά, μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά την απαγόρευση σε όλο τον κόσμο που θεσπίστηκε το 1998 για περιβαλλοντικούς λόγους.