Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Πολυχρονίου

Τολμηροί Κρητικοί μαγειρεύουν και τρώνε τον τοξικό λαγοκέφαλο στο Ρέθυμνο!

22 Ιουνίου, 2019

Τολμηροί Κρητικοί μαγειρεύουν και τρώνε τον τοξικό λαγοκέφαλο στο Ρέθυμνο!

Κρητικοί, στη πλειοψηφία ψαράδες, καθαρίζουν, μαγειρεύουν και τρώνε τον άκρως επικίνδυνο λαγοκέφαλο και συγκεκριμένα στο χωριό Αγία Γαλήνη, στο Ρέθυμνο όπου μάλιστα αναφέρουν πως είναι η σπεσιαλιτέ τους!

Τελικά εκτός από την Ιαπωνία καταναλώνεται ο απαγορευμένος λαγοκέφαλος και από άλλους τολμηρούς!

Το διαβάσαμε σήμερα στο NeaKriti.gr, στο ρεπορτάζ του Ματθαίου Καπετανάκη, και επειδή μας φάνηκε τόσο παράξενο ήρθαμε σε επαφή με αρκετούς κάτοικούς της Αγίας Γαλήνης και επιβεβαιώσαμε το δημοσίευμα!

Ήμουν πολύ διστακτικός στο αν θα έπρεπε ένα τέτοιο άρθρο να υπάρχει στο διαδίκτυο και τι συνέπειες θα μπορούσε να έχει, όμως η πληροφορία πρέπει να είναι ελεύθερη και να διαδίδεται.

Άλλωστε νομίζω ότι όλοι πλέον είναι ενημερωμένοι σχετικά με την επικινδυνότητα του ψαριού το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες περιέχει τοξίνες σε διάφορα μέρη του σώματός του (κυρίως εντόσθια, δέρμα), οι οποίες είναι επικίνδυνες σε περίπτωση βρώσης του από τον άνθρωπο, σε πολλές περιπτώσεις έως και θανατηφόρες, γι’ αυτό και απαγορεύεται η κατανάλωσή του (και η διάθεση του στην αγορά σύμφωνα με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία [Καν. (ΕΚ) 853/2004 και Καν. (ΕΚ) 854/2004]).

Μάλιστα οι επιστήμονες αναφέρουν πως το είδος που βρίσκεται στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα τοξικό και δεν είναι το ίδιο με αυτό που καταναλώνουν οι Ιάπωνες! Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο στην περίπτωση κατανάλωσης του από τον άνθρωπο και δεν υπάρχει αντίδοτο στην τοξίνη (ΤΤΧ) που περιέχει. Η τοξίνη δεν καταστρέφεται με το μαγείρεμα.

Δεν έχουν όμως την ίδια άποψη ορισμένοι ψαράδες που ξεκίνησαν να τα τρώνε πριν γίνει ευρύτερα γνωστό το πόσο επικίνδυνο είναι! Εδώ και δέκα χρόνια και παρότι το κράτος έχει επίσημα απαγορεύσει τη βρώση του, ορισμένοι κάτοικοι το καταναλώνουν συστηματικά!

Μιλώντας με κατοίκους της Αγίας Γαλήνης, μας επιβεβαίωσαν ότι το ψάρι αυτό όχι μόνο τρώγεται αλλά είναι και πολύ νόστιμο, παρομοιάζοντας το κρέας του με κοτόπουλο, φτάνει βέβαια να καθαριστεί σωστά. «Δεν εμπιστεύομαι κανέναν, θα φάω μόνο λαγοκέφαλους που έχω καθαρίσει ο ίδιος» μας ανέφερε άτομο που έχει φάει πάνω από 300 κιλά λαγοκέφαλους σύμφωνα με τα λεγόμενα του!

Τουλάχιστον 50 άτομα στο χωριό τρώνε τα τοξικά αυτά ψάρια, κυρίως ψαράδες. Το λαγόψαρο, όπως αλλιώς το αναφέρουν, «βγάζει δύο φιλέτα, καθαρά χωρίς αγκάθια».

Το μαγειρεύουν πλακί, βραστό, τηγανητό, με κουρκούτι, ακόμα και στιφάδο και… κοκκινιστό!

Όποτε οι ψαράδες πετύχουν αυτό το νεοεισερχόμενο στο νότιο κρητικό πέλαγος, ψάρι, είναι ευκαιρία για μάζωξη και κατανάλωση του… απαγορευμένου μεζέ που δεν μπορεί να διατεθεί προς κατανάλωση παρέα με άλλους τολμηρούς «σύντεκνους». Τουλάχιστον ευχόμαστε να ενημερώνουν τους φίλους τους για το επικίνδυνο γεύμα!

Εσείς πάντως ΜΗ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ!

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: NeaKriti.gr

Το σχετικό φυλλάδιο – αφίσα που ενημερώνει για την επικινδυνότητα του λαγοκέφαλου και έχει κυκλοφορήσει εδώ και πολλά χρόνια στα λιμεναρχεία όλης της χώρας

Μία περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης από λαγοκέφαλο στη Κύπρο

Το συμβάν έγινε τον Απρίλιο του 2016 όπου δύο τουρίστες, μητέρα και γιός, μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου με ασθενοφόρο ιδιωτικής κλινικής, με την μητέρα να είχε υποστεί ανακοπή καρδίας, η οποία έπειτα από την παρέμβαση των γιατρών, επανήλθε και διασωληνώθηκε.

Οι εξετάσεις κατέδειξαν τροφική δηλητηρίαση, η οποία προήλθε μετά τη βρώση των συγκεκριμένων ψαριών, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες είχε ψαρέψει ο 21χρονος το πρωί της ίδιας ημέρας. Αφού οι δύο κατανάλωσαν τα ψάρια, ένοιωσαν αδιαθεσία, με τον γιό να ειδοποιεί τον αδελφό του στη Ρωσία, ενημερώνοντας τον για την κατάσταση. Όπως φαίνεται, αυτός ήταν και η αιτία που σώθηκαν μητέρα και γιος, αφού ο αδελφός τηλεφώνησε σε Λιθουανή φίλη του στην Κύπρο και αυτή με τη σειρά της κάλεσε το ασθενοφόρο στην οικία που διέμεναν οι δύο. Μέλη του Αστυνομικού Σταθμού Παραλιμνίου, διενήργησαν εξετάσεις και εντόπισαν στο ψυγείο τρία κεφάλια λαγοκέφαλου, συκώτι και αυγά λαγοκέφαλου, καθώς και ψημένο λαγοκέφαλο.

 

Συντονίζουν ενέργειες για την «απειλή» του λαγοκέφαλου

Στον συντονισμό των ενεργειών των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων, για την καταγραφή των προβλημάτων που προκαλεί η παρουσία του λαγοκέφαλου στην Κρήτη, συμφώνησαν χθες 20 Ιουνίου τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας, η οποία συνεδρίασε στο Ηράκλειο.
«Το θέμα των εισβολικών ειδών μας απασχολεί τα τελευταία χρόνια λόγω της μεταβολής του κλίματος και την άνοδο της θερμοκρασίας στις θάλασσες. Συντέλεσε σε αυτό και η διαπλάτυνση της διώρυγας του Σουέζ που διευκόλυνε την είσοδο αυτών των ειδών στο μεσογειακό θαλάσσιο περιβάλλον» δήλωσε από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής και πρόσθεσε «Και ήδη ορισμένα από αυτά τα είδη δημιουργούν προβλήματα στα οικοσυστήματα που διαβιούν. Διαταράσσουν τις ισορροπίες. Ένα από αυτά τα είδη είναι και ο λαγοκέφαλος, που τα τελευταία χρόνια έχει βρει πολύ ιδανικές συνθήκες για να τραφεί και να πολλαπλασιαστεί, με συνέπεια να πιέζει αλλά είδη, να επιδρά πάνω στο περιβάλλον και όπως είδαμε πρόσφατα να είναι επικίνδυνο και για τους ανθρώπους. Πρέπει να γίνουν συντονισμένες ενέργειες. Πρέπει να καταγραφεί το πρόβλημα και οι ακριβείς συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη αυτού του είδους και να δούμε πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε».

Χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του λαγοκέφαλου

Χθες το πρωί, ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών ενημέρωσαν τη συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη σχετικά με τις ενέργειες και δράσεις που υλοποιούνται και προγραμματίζονται για την αντιμετώπιση του φαινομένου των εισβολικών θαλάσσιων ειδών στο νησί. Συζητήθηκαν οι προγραμματισμένες και προτεινόμενες ενέργειές τους για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και τη βιώσιμη διαχείριση του φαινομένου στο θαλάσσιο περιβάλλον της Κρήτης, του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου, γενικότερα. Η κ.Κοζυράκη συνομίλησε για το συγκεκριμένο θέμα χθες με τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, κ. Χαράλαμπο Κασίμη, προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας. Ο γενικός γραμματέας ανακοίνωσε στη συντονίστρια συγκεκριμένες χρηματοδοτικές δράσεις, που θα εκκινήσουν άμεσα για την Κρήτη, της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας του Υπουργείου ώστε να υπάρξει σχέδιο διαχείρισης των λεσεψιανών ειδών και μελέτη περίπτωσης για την ικανή αντιμετώπιση της εξάπλωσης του λαγοκέφαλου. Ακολούθησε η παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης από τους επιστήμονες και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, όπου τονίστηκε πως η Περιφέρεια θα παρέχει όποια βοήθεια της ζητηθεί.

Tags
Λαγοκέφαλος Ρέθυμνο Αγία Γαλήνη Κρήτη Λαγόψαρο
Comodo SSL